חיפוש
 
לדף הבית >>     צרכנות מקומית מודיעין >>

איך המדינה מסייעת לבעלי אספרגר?

 

אספרגר היא תסמונת שמקשה על קיום אינטראקציות חברתיות, מובילה להתנהלות נוקשה (במציאות שמחייבת גמישות) ועלולה לפגוע גם באפשרויות התעסוקה של האדם, גם אם הוא חכם, חרוץ ומוכשר. שכיחות תסמונת אספרגר היא בערך 1 ל-280, והיא מאפיינת בעיקר בנים (פי 10 מבנות!)

 

אספרגר היא תסמונת שמקשה על קיום אינטראקציות חברתיות, מובילה להתנהלות נוקשה (במציאות שמחייבת גמישות) ועלולה לפגוע גם באפשרויות התעסוקה של האדם, גם אם הוא חכם, חרוץ ומוכשר. שכיחות תסמונת אספרגר היא בערך 1 ל-280, והיא מאפיינת בעיקר בנים (פי 10 מבנות!). זוהי הפרעה מולדת אשר מאובחנת בדרך כלל בסביבות גיל 3-4, כשניתן להתחיל להבחין בתסמינים שונים, ובפרט אלה הקשורים לקשרים חברתיים. באופן פורמלי התסמונת מאובחנת כחלק מהרצף האוטיסטי, אבל נהוג להתייחס אליה בנפרד. מדינת ישראל מסייעת לבעלי אספרגר בכל גיל, ובעמוד זה תמצאו פירוט של הדרכים העיקריות.

קצבאות של המוסד לביטוח לאומי

דרך אחת שבה עוזרת המדינה לילדים ולמבוגרים עם אספרגר היא באמצעות קצבת נכות. עד גיל 18 תשולם קצבת ילד נכה, ולאחר מכן - גמלת נכות כללית. במקרה של אספרגר מבוגרים ביטוח לאומי דורש הוכחה כי התסמונת פוגעת במידה ניכרת בכושר העבודה שלהם. שיעור הפגיעה המינימלי המקנה זכאות לקצבה חודשית הוא 50%, ותנאי נוסף הוא נכות רפואי של 60% ומעלה (או לחילופין 40% ומעלה כשמתוכם ישנו ליקוי אחד שמקנה 25% נכות רפואית או יותר).

שיעור הקצבה משתנה בהתאם לאחוזי הנכות. נכון ל-2022 הטווח הוא 2,135 ש"ח עד 3,700 ש"ח (עבור דרגת אי כושר מלאה של 100%, כלומר חוסר יכולת מוחלט לעבוד). ישנן תוספות עבור בן/בת זוג עם הכנסה נמוכה וכן עבור ילדים. 

פתרונות דיור מותאמים

הגוף העיקרי השני שמסייע לבעלי אספרגר לצד הביטוח הלאומי הוא משרד הרווחה. משרד זה אמון על מציאת פתרונות דיור מותאמים לתסמונת ולקשיים החברתיים שהיא מייצרת. אופציה אחת היא דירה בקהילה - למי שהתפקוד שלהם גבוה אבל גם כך זקוק להכוונה ולתמיכה. אופציה שנייה היא הוסטל - מסגרת בקהילה שמתאימה למי שמסוגל להיעזר בשירותי הקהילה וגם להיות מעורבים בה. עוד אפשרות היא בית כוללני שמיועד לאנשים עם אוטיזם שבא לידי ביטוי בקושי לווסת גירויים ובהפרעות התנהגות. בדרך כלל אספרגר מאפשר חיים בהוסטל או בדירה בקהילה.

שילוב בשוק העבודה

עזרה נוספת שמושיטה המדינה לבעלי אספרגר - שבמקרים רבים מצליחים למרות התסמונת להגיע לתפקוד גבוה ולרמת עצמאות גבוהה יחסית - היא בתחום התעסוקה. בחלק מהמקרים השילוב הוא במרכזי תעסוקה מוגנים שתנאי העבודה בהם מותאמים למאפיינים הייחודיים של האוטיזם, ובחל מהמקרים השילוב יתבצע במקום עבודה "רגיל". במקרה כזה מתנהל תהליך השמה אישית והבוגר עם האספרגר ילווה ע"י מדריך. גם תחום זה הינו באחריות משרד הרווחה. 

סיוע ממשרד הרווחה

משרד הרווחה מסייע לילדים ולמבוגרים עם אספרגר (וכמובן באופן כללי לכל מי שנמצא או נמצאת על הרצף האוטיסטי) בדרכים נוספות. בין הזכויות שניתן לממש על בסיס אבחון מוסמך: נופשונים במחירים מוזלים, ייעוץ מיני, קבלת שירותים שונים בקהילה ועוד. על-פי התקנות החדשות, הכרה באוטיזם או באספרגר - תסמונת שכאמור מזוהה לרוב בסביבות גיל 3 - תקפה עד גיל 18. כשבעלי אספרגר מגיעים לגיל זה, הם נדרשים לעבור אבחון מחודש על-מנת שמשרד הרווחה ימשיך להכיר בהם ולסייע להם.

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
ורום המומחים  של mcity

ורום המומחים של mcity

יולי לב

יולי לב

 

 

 

 

ברקי יש לי שאלה
כל מה שקורה בעיר באנר הדר

 

מדורים