מדברים טאבו: אשפוז כפוי – חשוב לדעת!
בכל תרבות יש נושאים שהם לגמרי טאבו. יש גם כמה נושאים שנחשבים לטאבו וחוצים כמה וכמה תרבויות. בתרבות המערבית כולה, בלי יוצאים מן הכלל, ניתן לראות כי כל נושא מחלות הנפש וכל מה שמתלווה אליהן, כולל אשפוז כפוי, תרופות פסיכיאטריות וכיו”ב, הוא משהו שפשוט קשה לדבר עליו
בכל תרבות יש נושאים שהם לגמרי טאבו. יש גם כמה נושאים שנחשבים לטאבו וחוצים כמה וכמה תרבויות. בתרבות המערבית כולה, בלי יוצאים מן הכלל, ניתן לראות כי כל נושא מחלות הנפש וכל מה שמתלווה אליהן, כולל אשפוז כפוי, תרופות פסיכיאטריות וכיו"ב, הוא משהו שפשוט קשה לדבר עליו.
כיום ישנו מעין "ענף" של הפרעות נפשיות שהפך למקובל יותר בשיח הציבורי, ולטוב או לרע גדל במערב דור הרואה בשיח על חרדה והתקפי חרדה ועל רמות שונות של דיכאון כמשהו נורמטיבי לגמרי. מצד אחד זה יכול להיות סימן כי ישנה עליה חריפה במצבים אלו, שזה סימן שלילי לגבי התרבות שלנו והכיוון אליה היא מתקדמת.
מנגד יכול להיות שהמצב היה כזה מאז ומעולם, וכעת לפחות נהיה מקובל חברתית ואישית לדווח ולהתלונן על כך, ולחפש עזרה. כך או כך, היתרון הוודאי הוא כי לפתע השיח על שימוש בתרופות נגד דיכאון או בתרופות נוגדות חרדה דווקא מקבל מקום של כבוד ויוצא מעולם הטאבו, וגורר עימו אטאט ל"אור הזרקורים" את כל עולם ההפרעות הנפשיות והטיפול בהן.
בואו נדבר על האשפוז הכפוי:
אם נושא מחלות הנפש הוא טאבו, אז החלק הכי חשוך בו הוא נושא האשפוז בכפייה. אף אחד לא רוצה לעבור את זה, ואיש לא רוצה לדבר על זה, אבל אחוזים גבוהים למדי באוכלוסייה יאלצו לפגוש את הנושא הזה, כמתאשפזים או כבני משפחתם.
האשפוז בכפייה נמצא במגמת עלייה בישראל. אתר ממשלתי המראה את מדדי העומס על המחלקות הפסיכיאטריות בבתי החולים (באר יעקב, אברבנאל, גהה ואחרים) מצביע על מצב לא פשוט כאשר בחלק מהזמן ישנו עומס של למעלה ממאה אחוז (100%) מיכולת התפוסה במחלקה.
נתונים אלו קשים לעיכול, ומצביעים לא רק על מצב בו יש לא מעט אנשים הזקוקים לאשפוז פסיכיאטרי, אלא גם על מחסור אמיתי בשירותים הנדרשים לכך, ובעצם מצב בו אנשים צריכים עזרה מיידית ואקוטית, ולא תמיד יכולים לקבלה, בטח שלא בצורה האידיאלית למצבם.
קשה להצביע על סיבה אחת בגינה אנו עדים לעליה ברורה זו בכמות האשפוזים הפסיכיאטרים בכלל ואלו שבכפייה בפרט. ניתן לשער כי השילוב של העקה היומיומית הגבוהה בחיים, לצד השימוש הגובר בסמים שונים בישראל הידועים כקטליזטורים להתפרצויות של מחלות נפש שונות, אך קשה מאוד לבודד סיבה אחת, או אף לזהות בוודאות שילוב של סיבות. מה שיש הוא נתוני אשפוז, ואיתם לא ניתן להתווכח.
מה זה אומר לאשפז בכפייה?
כדי לבצע אשפוז כפוי צריך שיתקיימו כמה תנאים, ועל צו האשפוז יחליט פסיכיאטר מחוזי, מנהל בי"ח פסיכיאטרי או בית המשפט. מדובר במצב בו האדם הנדרש באשפוז לא מעוניין להתאשפז, או אולי אפילו מתנגד באופן נחרץ, אך אין ספק לאחד מהגופים הנ"ל כי האדם הזה אכן חייב להתאשפז.
אשפוז בכפייה נעשה במצבים בהם האדם נחשב מסוכן לעצמו או לסביבתו, או גם וגם, או אז אי אפשר לאפשר לו להתנהל באופן חופשי כרצונו.