על חשיבות הטאבו
רישום מקרקעין בישראל נעשה במסגרת ”מרשם המקרקעין”, אשר מנוהל על ידי ”הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין” שבמשרד המשפטים. רשות זו מכונה בשם טאבו. מה חשוב לדעת על גוף בולט זה?
רישום מקרקעין בישראל נעשה במסגרת "מרשם המקרקעין", אשר מנוהל על ידי "הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין" שבמשרד המשפטים. רשות זו מכונה בשם טאבו. מה חשוב לדעת על גוף בולט זה?
מידע קריטי
רישום ותיעוד בתחום הנדל"ן הוא נושא בעל חשיבות מהמעלה הראשונה. זאת, מאחר שמדובר בשילוב של נכסים יקרים במיוחד וגם משמעותיים במיוחד לחיי היום יום. דיור הוא לא רק חיוני לכל אדם, אלא גם (בפני עצמו) המקור הראשי להוצאות אצל רובנו. זאת, גם בשכירת דירה ובוודאי גם ברכישה. לכן, חיוני כל כך שהרישום בנושא זה יהיה מסודר, אמין ומפוקח. הציבור נזקק לרישומים מסוג זה לעתים קרובות, כאשר לדוגמא שוקלים לרכוש דירה ומעוניינים להשיג מידע על נסח טאבו. בירור כזה, חיוני בכדי לוודא שלא מדובר ברמאות ושמוכר הנכס הוא אכן הבעלים החוקי שלו. נדגיש, כי רישום בעלות על נכס ורישום שינויים מהותיים בנידון, אינם רשות מבחינת החוק אלא חובה. לדוגמא - דירה חדשה חייבת להירשם בטאבו על ידי הקבלן ורוכשי הדירה יוכרו כבעליה, רק לאחר רישום מתאים בטאבו.
מה כתוב שם?
במבט כללי, הרישום בטאבו הוא מארבעה סוגים: בעלות על נכס, שכירות או חכירה של נכס, משכון נכס ומידע חיוני נוסף ("הערות" לגבי הנכס). רישום זה מגיע לרוב בפורמט שמכונה נסח טאבו (נסח רישום). הנסח מגיע בכמה צורות: "נסח מלא" כולל את כל המידע על הנכס כפי שהוא רשום בטאבו, מלבד רישומים שבוטלו בעבר. "נסח היסטורי" מציג גם רישומים ישנים בטאבו שבוטלו ו"נסח היסטורי סרוק" מתייחס גם לרישומים שבוטלו לפני 1991.
"נסח מרוכז" ו"נסח חלקי", מתייחסים למידע על דירות בבית משותף.
הערות
ישנם כמה וכמה סוגים אופייניים של הערות, שרואים במידע על נכסים בטאבו. אם בעל הנכס התחייב בכתב לעשות סוג עסקה מסוים לגבי הנכס (למשל מכירה) או להימנע מסוג עסקה מסוים לגביו, נרשמת בנידון "הערת אזהרה". "הערה על צורך בהסכמה" היא הערה שאומרת בפשטות, שבכדי לבצע עסקה לגבי הנכס, נדרשת הסכמה של גורם מוגדר נוסף. "הגבלת כשרות" היא הערה שמתייחסת למצב בו כשרותו המשפטית של בעל הנכס מוגבלת. הערות נוספות, עשויות להיות לגבי שותפות בנכס או הערות מרשויות שיפוטיות שונות (למשל הערה לגבי עיקול על הנכס).
במבט לעתיד
בשנים האחרונות, התחזק העניין באפשרות לנהל את רישום הנדל"ן בצורה ממוחשבת יותר. מדובר בעיקר על טכנולוגיית בלוקצ’יין ובשלב זה, נעשים בכך רק ניסיונות ראשוניים, בשבדיה למשל. הרעיון הוא להקל ולזרז תהליכים שונים בתחום, דוגמת הפקת מידע לפי דרישה. כמו כן, מדובר על תועלת של ייעול המנגנונים הממשלתיים שעוסקים בכך.
לסיכום
אין ספק שמרשם המקרקעין יוסיף להיות גוף מרכזי בתחום הנדל"ן. בשנים הקרובות לפחות, נראה שהוא ימשיך בפורמט המוכר לנו כיום, כ"טאבו".