שילוב טעמים במטבח: מקורה של הפסטה רוזה
פסטה רוזה, היא פסטה מעניינת אשר נקראת גם ”רוטב ורוד”, היא שילוב מיוחד של מסורת קולינרית המחברת בין המטבח האיטלקי העשיר לבין עולם החדשנות המודרנית
פסטה רוזה, היא פסטה מעניינת אשר נקראת גם "רוטב ורוד", היא שילוב מיוחד של מסורת קולינרית המחברת בין המטבח האיטלקי העשיר לבין עולם החדשנות המודרנית. בניגוד לפסטות אחרות, הרוטב של פסטה זו אינו מייצג אירוע מסוים או ממציא אחד, אלא יותר משקף את הפרקטיקות הקולינריות המודרניות. הבה נעמיק את הלמידה על הסגנון הזה.
מאמא איטליה
השורשים של רוטב הרוזה מגיעים כמובן מאיטליה, שם הומצא רוטב העגבניות האגדי, המלווה אינספור מאכלים מצוינים שיצאו תחת הידיים האיטלקיות, ביניהם נמצא את הפיצה, הלזניה, הקלצונה ועוד.
רטבי עגבניות איטלקיים:
מרינרה קלסית: רוטב העגבניות אשר נחשב כרכיב מפתח במטבח האיטלקי, מתוארך למאה ה-16 עם הגעתן של העגבניות אל המדינה היפה. הן יובאו אל יבשת אירופה מן העולם החדש. עד המאה ה-18, רטבים על בסיס של עגבניות, הפכו לחלק אינטגרלי מהבישול האיטלקי, בפרט באזורים הדרומיים של איטליה.
רטבי עגבניות ומוצרי חלב: המטבח האיטלקי לא פסח על השילוב של השמנת או הגבינה בתוך הרוטב, וכך למשל נולד הרוטב "אלה וודקה" ("alla vodka"), המשלב יחדיו שמנת, עגבניות וודקה לרוטב בעל טעם עשיר ומרקם חלק וקטיפתי כאחד.
רטבי שמנת איטלקיים:
רוטב אלפרדו: רוטב נוסף שהפך לאגדה אמיתית הוא, רוטב אלפרדו שנהוג להכין אותו עם חמאה, שמנת מתוקה מעל 38% וגבינת פרמזן. הרוטב במקורו נולד ברומא, אך הפך לאהוב במיוחד דווקא בארצות הברית.
השילוב ביחד
המחשבה לשלב ביחד את שני הרטבים – מרינרה ואלפרדו וליצור רוטב "ורוד", נולד כנראה כאשר שפים ערכו ניסויים קולינריים עם שני הרטבים המיתולוגיים, כדי ליצור איזון בין החומציות של העגבניות לבין המרקם העשיר של רוטב השמנת כך שיתמזגו יחד לרוטב מושלם. המיזוג הנהדר הזה הוא ללא ספק הישג שמצהיר כי גם המתכונים המסורתיים ביותר יכולים לגדול ולהתפתח לטעמים חדשים וייחודיים.
השפעה עולמית
פסטה רוזה היא דוגמה מצוינת לטרנדים קולינריים שבהם מטשטשים את הגבולות בין המתכונים הקלסיים המסורתיים ויוצרים מהם מתכונים חדשים ויצירתיים. דווקא המטבח האיטלקי-אמריקאי מילא תפקיד מרכזי בזיווג הזה, כיוון שהיו אלה המהגרים האיטלקים ששינו את המתכונים המסורתיים שלהם ושילבו בהם טעמים מקומיים, שביחד ייצרו את הפסטה רוזה.
הפופולריות של הפסטה רוזה ברחבי העולם
הפסטה רוזה הפכה תוך זמן קצר לפופולרית במיוחד. היא הוגשה במסעדות איטלקיות בארצות הברית, שהציעו אותה בתפריט כאופציה למנת פסטה קלסית. הצבע הוורוד המושך והמרקם הקטיפתי, משכו אליה סועדים רבים שרצו להתנסות בבשורה הקולינרית החדשה.
אך לא רק באמצעות מסעדות ובישול ביתי הפכה הפסטה רוזה לכה פופולרית, כי אם גם על ידי המדיה וספרי בישול. בעידן הזה יש בלוגי אוכל, תוכניות ריאליטי של בישול ורשתות של מדיה חברתית אשר כולם מסייעים להפצת הפופולריות של הפסטה רוזה. כמו כן, כיום ניתן לשתף מתכונים רבים בקלות באמצעות הרשתות החבריות ולהפוך מתכונים מרחבי העולם לנגישים עבור כולם בכל מקום.
תקופות מודרניות בפסטה רוזה
כיום, ישנם שדרוגים מרובים לפסטה רוזה המאפשרים לכלל פלחי האוכלוסייה ליהנות ממנה ללא כל בעיה. כך לדוגמה מי שסובל מצליאק יכול לאכול פסטה ללא גלוטן, ומי שצמחוני או טבעוני יכול להשתמש בתחליפי חלב וליהנות גם כן מרוטב ורוד משובח.
מי שרוצה להעניק לפסטה הזו עושר טעמים יכול להוסיף עשבי תיבול כמו בזיליקום, תימין ועוד, כדי לתת לרוטב טאץ’ מעט שונה. כמובן שאפשר לשלב גם יין לבן אשר יכול לשדרג את הטעמים עד מאוד.
קרדיט התמונה: PIXABAY